2018-10-18

Ny maskin på NLC Terminal

Reach-stackern är en typ av motviktstruck vars lyftstativ ersatts av en höj- och sänkbar samt in- och utskjutande bom. Längst ut på bommen finns ett lyftaggregat med fyra låsmekanismer (twistlock) som angriper container uppifrån och kopplar på den. Här den nya maskinen på NLC i arbete.


Tekniken är visserligen inte ny, det har funnits två containertruckar sedan tidigare på kombiterminalen NLC (Nordic Logistic Center). Vid 18 års ålder var det dock dags för den ena maskinen att pensionera sig och en nyinvestering på fem miljoner kronor har gjorts för terminalen.

– Utvecklingen går framåt. Den här trucken – Reach-stacker som den heter – är starkare, mer effektiv och den har en mycket bra miljöprestanda. Den nya trucken lyfter 45 ton även till andraspår, alltså cirka fem meter från fordonet, berättar Daniel Rönnberg som är platschef vid Sandahlsbolagen AB, vilka sköter driften av terminalen på uppdrag av INAB.

– Intermodala transporter blir allt vanligare och med den här maskinen blir omlastningen till och från lastbilar både snabbare och effektivare - dessutom mer miljövänliga, säger Daniel Rönnberg.