Ett konstverk med vågorna på höjden

Kakelkonst i badhuset Navet av Sonja Larsson

Den som besöker Navet får sig en kulturell dos. Intill 50-metersbassängen hänger nämligen konstverket ”Vågorna” som sträcker sig hela 130 kvadratmeter längs med väggen. Konstnären heter Sonja Larsson.

De svartvita kakelplattorna går från matt till blankt. Sonja Larssons verk känns lugnt, skirt och rörligt på samma gång. I botten en turkos bas.

Moa Krestesen, konstintendent Umeå kommun beskriver konstverket.
– Sonjas grafiska och sobra uttryck gör sig bra i badhusmiljön. Verket tar inte över rummet, men finns där och fungerar väl ihop med alla aktiviteter.

Sonja Larsson inledde arbetet med en omfattande skissprocess. Därefter lade hon glasyr på ett pappersark samt skar ut mönstret för hand. Plattorna brändes sedan.
– Det var ett otroligt spännande och intensivt jobb, säger hon.
Under tiden som skissen gjordes samarbetade Sonja med kompositören Molly Kien från USA. Tillsammans satte de upp en utställning på Konstakademien i Stockholm.
– När vi träffades i min ateljé lade hon märke till spiralformen i mina verk. Efter det började jag fokusera mer på de formerna.

När det gäller konstverket på Navet valde hon att lägga vågorna på höjden, som hon säger, för att gå emot det självklara.
– Jag vill att man ska kunna titta på det länge, upptäcka den underliggande logiken och få en meditativ känsla. Utöver det ska man bara kunna stå där och uppleva att det är vackert och stämningsfullt. Att det är gjort med omsorg, säger hon och fortsätter:
– Verket får gärna lämna folk i fred och fungera som en inspiration att upptäcka nya former. Min tanke var aldrig att uttrycka mig själv, säger Sonja Larsson.

 

Källa: Tidningen om Navet, 2016