Vad:
Ett resecentra för tåg- och bussförbindelser nära sjukhuset och universitetet.
Varför:
Den nya Botniabanan behöver nya järnvägsstationer.

Vem:

INAB ansvarade för bygget och har upphandlat NCC som entreprenör.

Umeå Östra - nytt resecentrum i Umeå


Den 28 augusti 2010 invigdes Umeås nya järnvägsstation och resecentra, Umeå Östra. Stationen ligger i direkt anslutning till sjukhuset och universitetsområdet.

Resecentrat är ett av flera som byggts i anslutning till Botniabanan, en 19 mil ny järnväg som går från Ångermanälven, strax norr om Kramfors flygplats, via Örnsköldsvik, Husum, Nordmaling, Hörnefors och fram till Umeå.  

Ljus och lättillgänglig
Ambitionen har varit att skapa ett nytt signum för Umeå, ett lättillgängligt resecentra. Den förbipasserande ser in i byggnaden från Holmsundsvägen och materialvalen gör att byggnaden "glittrar" vintertid. Arbetsgruppen har valt att använda ljusa material, sten, glas och rikligt med belysning för att skapa en attraktiv mötesplats.

Byggnaden är inglasad, med en skalkonstruktion av limträ innanför glaset. Resecentret har två våningsplan, på våning två finns plats för kommersiell service, idag ligger ett kafé där. Stor vikt har lagts vid tillgängligheten, våning två kan nås med hjälp av hiss, rulltrappor och trappor. Glaset är reflexfritt, en effekt av det blir att besökarna ser tågen oavsett var i byggnaden de befinner sig.

I resecentrat finns även konstnärlig utsmyckning i form av Astrid Sylwans keramiska verk " Ramble and Roam", med vilket hon tog hem Stora Kakelpriset 2011. Läs mer om motiveringen här Länk till annan webbplats.

Praktiska fakta för dig som reser via Umeå Östra hittar du här >