Renovering av Läroverkets gymnastikhus - topp tre i fasadtävling

Varje år genomförs byggbranschens stora event Årets Bygge, där ett flertal priser delas ut. Renoveringen av Läroverkets, sedemera Mimerskolans gymnastikhus i Umeå var ett av tre projekt som blev nominerade i tävlingen Årets Fasad 2017.

Gymnastikhuset är byggt i tegel med slätputsade fasader ursprungligen målade med kalkfärg. Vid senaste fasadrenoveringen fick fasaderna en så kallad spritputs, vilket innebär att fasaderna förlorade mycket av sin ursprungliga skarphet och stil. Ett omfattande arbete har nu genomförts för att återfå byggnadens forna utseende och vackra fasad.

Byggnaden ritades av arkitekten Fredrik Olaus Lindström. På sin tid ansågs gymnastikhuset så nyskapande och spektakulärt att fotografier av det ställdes ut vid världsutställningen i Chicago 1893.

Ett av Sveriges tre bästa fasadprojekt

Det blev ingen vinst för Umeå, vinnare av Årets Fasad blev Rättspsykatriskt centrum men teamet bakom renoveringen av gymnastikhuset kan i alla fall stolsera med att vara utvalt som ett av Sveriges tre bästa fasadprojekt.

De nominerade bidragen presenterades på Cirkus i Stockholm under den stora galan Årets Bygge 27 mars.

Så här löd juryns motivering för Umeås bidrag:

Mimerskolans gymnastiksal i Umeå uppfördes ursprungligen 1892 och är ett av stadens kulturhistoriska landmärken. Dåtidens byggnadsteknik kännetecknades av detaljrikedom och högklassigt hantverk utfört av skickliga yrkesmän.

Byggnadens fasad har nu renoverats och återställts till ett skick som är av högsta klass oavsett tidsepok. Det fulländande renoveringsprojektet i Nanna 7 visar att våra kulturbyggnader har en framtid även i dagens ekonomiskt och tidsmässigt pressade byggnadsklimat. Detta tack vare nya innovativa arbetssätt och utnyttjande av nutida tekniska möjligheter i kombination med gediget hantverkskunnande hos teamet som utfört arbetet.

Hög precision i utförandet av komplicerade fasaddetaljer har återgett en historiskt viktig byggnad sin ursprungliga storhet och gett framtida generationer möjlighet att få del av Sveriges gedigna byggnadshistoria. Nanna 7 är därför nominerade till Årets Fasad 2017.

Teamet bakom renoveringen

Entreprenör var Puts & Tegel AB, i Örebro och Historiska hus i Norr var antikvarisk kontrollant. INAB var beställarombud och byggherre. Renoveringen genomfördes under 2016 och tog 8 månader. Den totala kostnaden blev cirka 12 miljoner kronor.
____________________________________________________________________

Årets Fasad är en tävling som arrangeras av branschorganisationen SPEF – murnings och putsentreprenörerna med prisutdelning vid eventet Årets Bygge. I tävlingen bedöms gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.

Publiceringsdatum