Badhuset Navet på finalplats i Årets Bygge 2017

I måndags avgjordes tävlingen Årets Bygge 2017 på en stor gala på Cirkus i Stockholm. Umeås nya badhus Navet kom till finalplats som ett av Sveriges fem bästa byggprojekt år 2016. En annorlunda löneform som premierade kvalitet och fokus på tillgänglighet var några av de parametrar som bidrog till nomineringen.

Svensk Byggtjänst och tidiningen Byggindustrin står bakom tävlingen Årets Bygge som varje år nominerar 20 projekt runt om i landet. Tävlingsledningen tar fram exempel på byggprojekt som utmärker sig när det gäller kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Huvudtalare vid årets seminarium var f.d. statsminister Fredrik Reinfeldt som pratade om migrationens möjligheter för vårt samhälle och för byggbranschen. Priset delades ut av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, som också var en av föredragshållarna.

Belöning för noggrannhet

I juryns presentation av projektet Navet lyftes bl.a. fram att en alternativ löneform användes istället för ackord. Löneformen uppmuntrade noggrannhet samt att minimera framtida risker för fuktskador och läckor. Kvalitet, arbetsmiljö och ekonomiskt resultat skulle premieras i varje arbetsmoment. Uppfylldes kraven delades ett påslag på lönen ut.

Ett badhus för alla

En annan viktig utgångspunkt som beskrivs, var arbetet med att skapa ett badhus för alla med tyngdpunkt på tillgänglighet och hälsa. En ingenjör specialiserad på rehabilitering anlitades och under projekteringsfasen fördes en dialog med paraidrotten. Många av förslagen genomfördes och badet har fått en högre tillgänglighet än vad lagen föreskriver.

INAB är fastighetsägare och fungerade som beställarombud från projektering till färdigt badhus. Totalentreprenör var Rekab. Byggtiden blev 2,5 år och kostnaden cirka 450 miljoner kronor. Nuvarande hyresgäster är Umeå Kommun, Umeå Sport och Motion samt parkeringsbolaget UPAB.

Årets Fasad

Ytterligare ett projekt från Umeå som lyftes fram vid Årets Bygge var renoveringen av Läroverkets (Mimerskolans) gamla gymnastikhus. Renoveringen var ett av tre projekt som blev nominerade till priset Årets Fasad.

Publiceringsdatum