Ellen Bergström förbereder inför utlämning av närodlade grönaker i mathubben på Umeå Östra Resecentrum.

Närodlade grönsaker lämnas ut på Umeå Östra Resecentrum

Att det är grejer på gång på resecentret Umeå Östra har inte undgått de förbipasserade. Harvest, som står bakom mathubben, har nyligen överlämnat de första leveranserna till några av Umeås lokala restauranger och snart är det dags för intresserade privatpersoner att hämta ut färsk sallad, basilika och rädisor odlade ett stenkast från Umeå Universitetssjukhus och Umeå Östra.

- Intresset är stort och vi ser verkligen fram mot att komma igång med leveranserna, säger Ellen Bergström, en av grundarna till Harvest Umeå AB.

Mathubben som figurerar som tillfälligt utlämningsställe finns på plats inne i Umeå Östra Resecentrum. Utlämningen, som föregås av en bokning via Harvests webb, sker tisdagar och fredagar. Varje dag går det även att beskåda en fotoutställning om fröer av fotografen Erik Abel som också är aktuell med boken ”Frö – på jakt efter framtidens mat” tillsammans med Anna Liljemalm.

- Som fastighetsägare är vi extra glada att kunna erbjuda yta till en verksamhet som har till syfte att erbjuda morgondagens hållbara lösningar och samtidigt bidra till ett ökat flöde av människor på Östra station, Mikael Salomonsson VD INAB som ansvarar för lokalerna.

Grönsakerna odlas hydroponiskt i en container med en cykel på ca 8 veckor från frö till skörd. Containern står uppställd bredvid Svingen några minuter från Umeå Östra.

- Vi tror på och jobbar hårt för att bygga en cirkulär affärsmodell, i allt från hur vi producerar till hur vi kan ge kunden den bästa cirkulära produkten. Att man som konsument kan leva hållbart är ett viktigt mål i vår affärsstrategi, säger Daniel Remes, en av ägarna till Harvest Umeå AB.

Mathubben på Umeå Östra kommer även användas för seminarier och workshops kring hur man kan koppla ihop stad och landsbygd, hur man kan bygga, producera och äta hållbart, hur man kan nyttja mer trä i byggandet av städer och att skapa inspiration kring matens betydelse för samhället.

Läs mer:

https://www.myharvest.ag/Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

https://www.erikabel.se/fro Länk till annan webbplats.

Intresset hos förbipasserande är stort. Många utbrister positiva kommentarer kring aktiviteten och idéen med närodlad mat.

Erik Abel planerar för uppsättning av bilder på mathubben på Umeå Östra. Erik är aktuell med boken "Frö – på jakt efter framtidens mat” tillsammans med Anna Liljemalm.

Tobias Remes inspekterar den kommande skörden i odlingscontainern.

Publiceringsdatum