Umeå kombiterminal är Umeås huvudterminal för intermodala transporter.

Umeå kombiterminal är Umeås huvudterminal för intermodala transporter.

INAB säkrar utvecklingen och driften av Umeå kombiterminal

Efter en upphandling under våren har Umeå kommun via dotterbolaget INAB tilldelat Sandahls Logistik den operativa driften av Umeå kombiterminal.
-I det nya avtalet har vi skärpt kraven kring t.ex. hållbarhet, konkurrensneutralitet och säkerhet. Det kommer att märkas för terminalens kunder att vi nu utvecklar den vidare tillsammans med Sandahls, säger Daniel Rönnberg affärsutvecklare INAB.

Avtalsperioden sträcker sig över fem år med två optionsperioder om två år vardera. Avtalsstarten blir 2024-08-30 och kommer att föregås av ett intensivt samarbete mellan INAB och Sandahls Logistik för att utveckla terminalen och skapa goda förutsättningar inför den nya avtalsperioden.

- Upphandlingen och utformningen av det nya avtalet har varit intensivt och krävande, så det känns skönt att vi nu lyckats knyta till oss en sådan erfaren operatör i ytterligare fem år, fortsätter Daniel Rönnberg.

Sandahls Logistik har drivit Umeå kombiterminal sedan 2015 och driver ytterligare tre kombiterminaler i Sverige.

Volymen hanterade containrar eller TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) på Umeå kombiterminal har stadigt ökat och ligger idag på ca. 50 000 TEU årligen.

-Vi är oerhört glada och stolta att vi återigen fått förtroendet att driva Umeå Kombiterminal och ser fram emot att utveckla den tillsammans med INAB, säger Mikael Ingesson, VD Sandahls Logistik.

INAB företräder Umeå kommun i järnvägsfrågor och är ansvariga för driften av Umeå kombiterminal och även Umeå Norra Järnvägsterminal (Dåva Terminal) som står klar under sommaren.

-Vi är glada att Sandahls vill fortsätta att utveckla terminalen i samarbete med oss. Deras erfarenhet och högt satta hållbarhetsmål kommer att bidra till Umeås hållbara samhällsomställning på ett bra sätt, säger Mikael Salomonsson, VD INAB.

Publiceringsdatum