Projektledare INAB Fredrik Lindvall samt leveransledare Umeå Energi Elnät Jimmy Sandström.

Projektsamverkan mellan kommunala bolag höjer effekten i Umeå

Det växande Umeå ställer nya krav på grundläggande infrastruktur. Behovet av el ökar vilket ligger till bakom flera omfattande effekthöjande elnätsprojekt hos det kommunala bolaget Umeå Energi Elnät.
- Projekten syftar till att kunna öka effekten in till Umeå. Anledningen är bland annat omställningen inom befintlig industri, ny elintensiv industri, elektrifiering inom transportsektorn och ökad tillväxt, säger Jan Eriksson VD på Umeå Energi Elnät AB.

Sävar fördelningsstation

Ett av de större projekten inkluderar ombyggnad av Sävar fördelningsstation, ett led i att Umeå behöver fördubbla sin elkapacitet. Fördelningsstationer finns på ett flertal platser i Umeå och omvandlar samt fördelar el i nätet. Genom att bygga om fördelningsstationen skapas bättre förutsättningar för Umeås omställning samt att mer och stabilare elförsörjning möjliggörs.

- I detta projekt samverkar vi tillsammans med systerbolaget INAB på projektledarsidan. Det är mycket bra och roligt att vi gemensamt kan hjälpas åt med denna typ av projekt och där vi nyttjar respektive bolags expertkompetens, säger Jan Eriksson.

Den ombyggda fördelningsstationen i Sävar kommer bli en av Umeå största nätstationer.

- Vi är glada att INAB fått förtroendet från Umeå Energi att leda i detta projekt. Våra samarbeten inom kommunen och med de kommunala bolagen visar på den bredd och kompetens som finns inom INAB. I detta fall har vi möjlighet att nyttja vår breda kompetens inom el, säger Fredrik Lindvall, projektledare hos INAB.

Sammantaget handlar det om en förstärkning, som är en del i det övergripande programmet för hantering av ytterligare 500 MW, vilket leder till att Umeå kan hantera mer än dubbelt så hög effekt jämfört med idag. Detta kommer att behövas i och med satsningar inom elektrifiering i Umeå hamn, Umeå Eco Industrial Park på Dåva-området, Norrbotniabanan och stadens gröna omställning med mera.

Umeå har vuxit kontinuerligt sedan 70-talet och har som mål att bli 200 000 invånare till år 2050. Målet är satt utifrån att en stad i den storleken, eller större, har bättre förutsättningar att fortsätta utvecklas på ett långsiktigt och hållbart sätt; ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

- Inom kommunfamiljen arbetar vi tillsammans för att främja Umeås utveckling på bästa sätt. En del handlar om att ta tillvara på den kompetens som finns och tillsammans möjliggöra den hållbara tillväxten. Umeå Energi Elnät och INAB kommer fortsätta jobba tillsammans i fler projekt framöver, säger Eriksson.

Fördelningsstationen i Sävar kommer stå klar och sättas i drift i slutet av 2026. Den gamla stationen skall därefter rivas. Stationen kommer hantera 170/12 kV.

Information om projektet hittar du på projektsidan

Publiceringsdatum