Umeå Östra resecentrum

Ett nav för hållbart resande

Umeå Östra flygfoto

Umeå Östra resecentrum med sin karakteristiska arkitektur ligger strategiskt placerat i direkt anslutning till universitetssjukhuset och universitetsområdet.

Binder samman två stadsdelar

Med motiveringen ”Umeå Östra resecentrum binder vackert samman två stadsdelar och är ett generöst utformat offentligt rum som välkomnar människor” tilldelades resecentret Trafikverkets Arkitekturpris 2013. Umeå Östra har dessutom tilldelats ett hedersomnämnande i den internationella järnvägs- och arkitekturinriktade design- och arkitekturtävlingen Brunel Awards.

Byggnaden är inglasad i två våningsplan, med en skalkonstruktion av limträ innanför glaset. Materialvalen skapar tillsammans med genomtänkt belysning en attraktiv mötesplats. Det reflexfria glaset gör att besökarna ser tågen oavsett var i byggnaden de befinner sig.

Umeå Östra invigdes 2010 och är ett av flera resecentrum som byggdes i anslutning till Botniabanan. INAB äger stationsfastigheten och ansvarar för den dagliga driften av resecentret. Trafikverket ansvarar för underhåll av spår och perronger.

Information till resenärer

Information för resenärer finns samlad på dinstation.se Länk till annan webbplats..

I korthet

Byggår

2010

Antal besökare per år

Ca 50 000

Fasad

Glas

Träkonstruktion

Limträ

Umeå Östra perrong

Kontaktperson

  • Vi tar Umeå till Almedalen 2025 Tillsammans med Umeå kommun och systerbolag inom kommunföretagsfamiljen representerar vi Umeå och norra Sverige i Almedalen. Från INABs håll kommer vi att positionera, bevaka och delta i forum kopplat till infrastruktur, logistik, samhällsutveckling och klimatomställning.
  • Hållbarhet i fokus när Umeå byggs ut När det kommunala infrastrukturbolaget INAB fick uppdraget av Umeå Energi Elnät att projektleda byggandet av en ny fördelningsstation utanför Umeå valde man att fokusera på miljön. Följdeffekterna blev dessutom en bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatsen, mer engagerade medarbetare och ett effektivare samarbete inom projektet.
    - Hållbarhetsfrågorna har hög prioritet inom vårt bolag och i våra projekt. Tillsammans med Omexom och Skanska har vi hittat flera lösningar för att minska klimatavtrycket från byggprojektet vilket bland annat resulterat i en elektrisk grävmaskin, användning av betong med lägre klimatpåverkan och främjandet av biologisk mångfald, säger Fredrik Lindvall INABs projektledare.