Umeå Östra resecentrum

Ett nav för hållbart resande

Umeå Östra flygfoto

Umeå Östra resecentrum med sin karakteristiska arkitektur ligger strategiskt placerat i direkt anslutning till universitetssjukhuset och universitetsområdet.

Binder samman två stadsdelar

Med motiveringen ”Umeå Östra resecentrum binder vackert samman två stadsdelar och är ett generöst utformat offentligt rum som välkomnar människor” tilldelades resecentret Trafikverkets Arkitekturpris 2013. Umeå Östra har dessutom tilldelats ett hedersomnämnande i den internationella järnvägs- och arkitekturinriktade design- och arkitekturtävlingen Brunel Awards.

Byggnaden är inglasad i två våningsplan, med en skalkonstruktion av limträ innanför glaset. Materialvalen skapar tillsammans med genomtänkt belysning en attraktiv mötesplats. Det reflexfria glaset gör att besökarna ser tågen oavsett var i byggnaden de befinner sig.

På övre plan i byggnaden finns Café Östra Station. Länk till annan webbplats.

Umeå Östra invigdes 2010 och är ett av flera resecentrum som byggdes i anslutning till Botniabanan. INAB äger stationsfastigheten och ansvarar för den dagliga driften av resecentret. Trafikverket ansvarar för underhåll av spår och perronger.

Information för resenärer finns samlad på dinstation.se Länk till annan webbplats..

I korthet

Byggår

2010

Antal besökare per år

Ca 50 000

Fasad

Glas

Träkonstruktion

Limträ

Umeå Östra perrong

Kontaktperson

  • Badhuset Navet tillfälligt stängt Badhuset i Umeå, Navet, är tillfälligt stängt på grund av utredning kring eventuellt legionella. Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå som har beslutat att stänga Navet och duschutrymmena hos Umeå Sport och Motion, USM. Navet har i samband med provtagning hittat halter av bakterien legionella i en dusch.
  • God Jul & Gott Nytt År Vi vill passa på att tacka för året som gått och önskar alla våra samarbetspartners, kollegor, familjer och vänner en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.